TS SI Final Exam Question Paper With Key 2023
TS SI Exam 2023 General Studies Question Paper
TSLPRB Police SI Preliminary Exam Date - 7 August 2022.
TSLPRB Police SI Final Written Exam Date - 8 & 9 April 2023
TS SI Final Written Exam held on 09-04-2023, 10 A.M to 1 P.M. (General Studies)
1. Who among the following was awarded the Padma Vibhushan Award for the year 2023?
ఈ క్రింది వారిలో 2023 సంవత్సరానికి పద్మ విభూషణ్ పురస్కారం (Award) పొందిన వారు ఎవరు?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (4) Zakir Hussain / జాకీర్ హుస్సేన్
2. Identify the mammal/mammals from the following:
ఈ క్రింది వాటి నుండి క్షీరదము/క్షీరదాలను గుర్తించండి:
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (4) All of the above / పైవన్నీ
3. The author of the Book "Panchasiddhantika" is ______
"పంచసిద్ధాంతిక" గ్రంథ రచయిత ఎవరు?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (2) Varahamihira / వరాహమిహిర
4. In February 2023, ISRO carried out the first successful launch using its new ______ rocket.
ఫిబ్రవరి 2023 లో ఇస్రో (ISRO) మొదటిసారి విజయవంతంగా ప్రయోగించిన కొత్త రాకెట్ ఏది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) Small Satellite Launch Vehicle / స్మాల్ శాటిలైట్ లాంచ్ వెహికల్
5. Which State has the largest irrigated area?
నీటిపారుదల ఎక్కువగా గల రాష్ట్రం ఏది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (3) Uttar Pradesh / ఉత్తర్ ప్రదేశ్
6. Indian Start-ups received a funding of around ______ in 2021 according to PwC.
భారత ప్రారంభ సంస్థలకు (స్టార్ట్-అప్ సంస్థలకు) 2021 సంవత్సరంలో ఏ మేరకు పెట్టుబడి నిధులు అందాయని PwC పేర్కొన్నది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (3) $ 36 billion / 36 బిలియన్ డాలర్లు
7. The income of the Life Sciences sector in Telangana was worth around ______ in 2022.
2022 సంవత్సరంలో తెలంగాణ జీవ శాస్త్రాల రంగం ఆదాయం విలువ సుమారు ______
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (2) $ 50 billion / 50 బిలియన్ డాలర్లు
8. Who won the 2023 Border-Gavaskar trophy (Cricket)?
2023 సంవత్సరంలో బోర్డర్-గవాస్కర్ ట్రోఫీ (క్రికెట్) విజేత ఎవరు?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) India / భారత్
9. India's Unified Payments Interface (UPI) payment system has been linked with ______ country's 'Pay Now' system in February, 2023.
ఫిబ్రవరి, 2023 సంవత్సరంలో భారత యొక్క యునిఫైడ్ పేమెంట్స్ ఇంటర్ఫేస్ (UPI) చెల్లింపుల వ్యవస్థను ఏ దేశపు ‘పే నౌ’ వ్యవస్థతో అనుసంధానం చేశారు?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (3) Singapore / సింగపూర్
10. NABARD stands for ______
NABARD అనగా ______
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (2) National Bank for Agriculture and Rural Development
11. Which of the following country's President was the Chief Guest at the Indian Republic Day Celebrations held in 2023?
2023 సంవత్సరంలో జరిగిన భారత గణతంత్ర దినోత్సవాలకు ముఖ్య అతిథిగా విచ్చేసిన అధ్యక్షుడు ఏ దేశమునకు చెందిన వారు?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) Egypt / ఈజిప్ట్
12. Sunlight can be turned directly into electricity by using ______
సూర్యకాంతి నేరుగా ______ ద్వారా విద్యుత్ శక్తిగా మారుతుంది.
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (4) Photovoltaic cells / ఫోటోవోల్టాయిక్ సెల్స్
13. Which of the following is a computer network that is confined to a single building?
ఈ క్రింది వాటిలో ఒకే భవనానికి పరిమితమైన కంప్యూటర్ నెట్వర్క్ ఏది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) Local Area Network (LAN) / లోకల్ ఏరియా నెట్వర్క్ (LAN)
14. The bacteria which causes typhoid fever in human beings is ______
మానవ శరీరంలో టైఫాయిడ్ కారక బ్యాక్టీరియా ______
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) Salmonella typhi / సాల్మొనెల్లా టైఫీ
15. Russia has withdrawn from its last nuclear arms control pact with the United States in February, 2023. What is the name of the pact?
ఫిబ్రవరి, 2023 సంవత్సరంలో రష్యా, అమెరికాతో ఉన్న చివరి అణు ఆయుధాల నియంత్రణ ఒప్పందం నుండి వైదొలగింది. ఆ ఒప్పందం పేరు ఏమిటి?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) New START / న్యూ స్టార్ట్
16. Which acid is released by the ant sting in the ant bite?
చీమ కుట్టినప్పుడు చీమ నుండి విడుదలయ్యే ఆమ్లం ఏది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) Formic acid / ఫార్మిక్ ఆమ్లము
17. Which of the following is least reactive metal in its chemical properties?
ఈ క్రింది వాటిలో ఏ లోహం దాని రసాయనిక లక్షణాలలో అతి తక్కువగా ప్రతిస్పందిస్తుంది (least reactive)?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) Silver (Ag) / వెండి (Ag)
18. ITC Ltd Company opened a new unit in January, 2023 to produce biscuits, chips and noodles at ______ in Telangana.
ఐటీసీ లిమిటెడ్ సంస్థ బిస్కెట్లు, చిప్స్ మరియు నూడుల్స్ తయారుచేసే తన కొత్త యూనిట్ను జనవరి, 2023 వ సంవత్సరంలో తెలంగాణలో ఎక్కడ ప్రారంభించింది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (2) Manoharabad (Medak) / మనోహరాబాద్ (మెదక్)
19. Tooth decay starts when the pH value of the mouth is ______
దంతక్షయం నోటి యొక్క pH విలువ ______ ఉన్నప్పుడు ప్రారంభమౌతుంది.
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) Lower than 5.5 / 5.5 కన్నా తక్కువ
20. To mankind, the disease that results from Vitamin C deficiency is ______
మానవాళికి విటమిన్-సి లోపం వల్ల కలిగే వ్యాధి ______
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (2) Scurvy / స్కర్వీ
21. Which village in Telangana has been selected as one of the best tourism village by the UN World Tourism Organization (UNWTO) for the year 2021?
ఈ క్రింది వాటిలో తెలంగాణలోని ఏ గ్రామాన్ని యునైటెడ్ నేషన్స్ వరల్డ్ టూరిజం ఆర్గనైజేషన్ (UNWTO), 2021 సంవత్సరానికి ఉత్తమ పర్యాటక గ్రామంగా ఎంపిక చేసింది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (2) Pochampally / పోచంపల్లి
22. Which state has the highest urban population in India?
ఈ క్రింది వాటిలో ఏ రాష్ట్రంలో పట్టణ/నగర జనాభా అత్యధికంగా (highest) ఉంది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (4) Maharashtra / మహారాష్ట్ర
23. The Chinese strategy of grabbing land inch-by-inch is described as ______
భూ భాగాన్ని అంగుళం అంగుళం నొక్కివేసుకునే చైనా వ్యూహమును ఏమని పిలుస్తారు?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) Salami Slicing / సలామీ స్లైసింగ్
24. Saffron is obtained from which parts of the flower?
కుంకుమ పువ్వు పూవు యొక్క ఏ భాగము నుండి సేకరించబడుతుంది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) Stigma / కీలాగ్రం (Stigma)
25. Volodymyr Zelenskyy is the president of ______
వొలొడిమిర్ జెలెన్స్కీ ఏ దేశానికి అధ్యక్షుడు?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) Ukraine / యుక్రెయిన్
26. What is the target inflation rate set by the Reserve Bank of India for the financial year 2022-23?
2022-23 ఆర్థిక సంవత్సరానికి భారతీయ రిజర్వు బ్యాంకు నిర్ణయించిన ద్రవ్యోల్బణ లక్ష్యం ఎంత?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (2) 4%
27. Which of the following gases is not responsible for the greenhouse effect?
ఈ క్రింది వాటిలో ఏ వాయువు గ్రీన్హౌస్ ప్రభావానికి కారణం కాదు?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (3) Oxygen / ఆక్సిజన్
28. India won the first ICC under-19 Women's world cup in Cricket by defeating ______
మొదటి ఐసిసి అండర్-19 మహిళా క్రికెట్ ప్రపంచ కప్పును గెలుచుకున్న భారత్ ఏ దేశాన్ని ఓడించింది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (4) England / ఇంగ్లాండ్
29. China is reportedly building a new dam on Mabja Zangbo river in Tibet at the tri-junction with India and Nepal, the other side of the state ______
టిబెట్ లోని మబ్జా జాంగ్బో నదిపై భారత్-నేపాల్ సరిహద్దు వద్ద చైనా నిర్మిస్తున్న ఆనకట్ట ఏ రాష్ట్రానికి అవతలి వైపు ఉన్నది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (2) Uttarakhand / ఉత్తరాఖండ్
30. Which of the following vitamin/mineral deficiency causes mental disorder in children?
ఈ క్రింది వాటిలో ఏ విటమిన్/ఖనిజాల (mineral) లోపం వలన పిల్లలకు మానసిక వైకల్యం కలుగును?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) Vitamin B12 / విటమిన్ B12
31. Which of the following acids is present in spinach?
ఈ క్రింది వాటిలో పాలకూర (spinach) లో ఉండే ఆమ్లాన్ని గుర్తించండి:
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (4) Oxalic acid / ఆక్సాలిక్ ఆమ్లము
32. Which of the following is organically formed rock?
క్రింది వాటిలో సేంద్రియంగా ఏర్పడిన శిల ఏది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) Lignite / లిగ్నైట్
33. The term diapause defines which of the following?
ఈ క్రింది ప్రవచనాలలో 'డయాపాజ్' అనగానేమి?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (3) Suspending embryonic development temporarily / పిండాభివృద్ధిని తాత్కాలికంగా నిలిపివేయుట
34. The process of separating grains from the stalks is called ______
ధాన్యాన్ని కాండ్ల నుండి (గడ్డి) వేరు చేసే ప్రక్రియను ______ అంటారు.
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) Threshing / నూర్పిడి (Threshing)
35. Smoking increases the following in the blood:
ధూమపానం అలవాటు రక్తంలో ఈ క్రింది వాటిలో దేనిని పెంచుతుంది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (3) Carbon monoxide / కార్బన్ మోనాక్సైడ్
36. United States of America (USA) has banned export of advanced semiconductors to ______ country.
అమెరికా తన అధునాతన సెమీ కండక్టర్ల ఎగుమతిని ఏ దేశానికి నిషేధించింది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) China / చైనా
37. The temperature at which gold melts is ______
బంగారము వేడి చేసినప్పుడు ఏ ఉష్ణోగ్రత వద్ద కరుగుతుంది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) 1064° C
38. Angkor Wat, a 12th century Hindu temple is in ______
అంగ్కోర్ వాట్ అనే 12 వ శతాబ్దపు హిందూ దేవాలయం ఎక్కడ ఉంది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (3) Cambodia / కంబోడియా
39. A thin membrane through which light enters the human eye is called ______
కాంతి మానవుని కంటిలోనికి ప్రవేశించే పలచని పొరను ______ అంటారు.
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (3) Cornea / కార్నియా
40. Identify the term which is not a type of pollination:
ఈ క్రింది వాటిలో పరాగసంపర్కము కానిది గుర్తించండి:
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (4) None of the above / పైవేవీ కావు (అన్నీ పరాగసంపర్క రకాలే)
41. Which of the following activities does a human brain perform?
ఈ క్రింది వాటిలో మానవుని మెదడు ఏ కార్యకలాపాలు నిర్వహిస్తుంది?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (4) All of the above / పైవన్నీ
42. Who is the Union Environmental Secretary of India?
భారత ప్రభుత్వ కేంద్ర పర్యావరణ శాఖ కార్యదర్శి ఎవరు?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (2) Leena Nandan / లీనా నందన్
43. In the e-mail address field, to send a message to multiple recipients "BCC" is used, which stands for ______
ఇ-మెయిల్ ద్వారా సందేశం పంపించేటప్పుడు ఇతర చిరునామాలకు "BCC" ని ఉపయోగిస్తారు. "BCC" అనగా ______
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (3) Blind Carbon Copy / బ్లైండ్ కార్బన్ కాపీ
44. Sound cannot travel through ______
ధ్వని ______ ద్వారా ప్రయాణించలేదు.
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (2) Vacuum / శూన్య ప్రదేశం
45. In human beings excretory products are removed by the ______ in the kidneys.
మానవ విసర్జక వ్యవస్థలోని మూత్రపిండాలలో ______ ద్వారా వ్యర్థాలు తొలగించబడతాయి.
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (3) Nephrons / నెఫ్రాన్స్
46. Which of the following River is also known as 'Iravati'?
క్రింది వాటిలో ఏ నదికి ‘ఐరావతి’ అనే పేరు కూడా కలదు?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (3) Ravi / రావి
47. Which of the following statements is TRUE related to Deforestation?
ఈ క్రింది వాటిలో అడవుల నరికివేత/అడవుల నిర్మూలనకు సంబంధించి సరైన ప్రవచనాన్ని గుర్తించండి:
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (2) It causes loss of biodiversity / జీవ వైవిధ్యం కోల్పోవుటకు దారితీస్తుంది
48. Which of the following element/elements is found in DNA?
ఈ క్రింది వాటిలో DNA లో ఉండే మూలకము/మూలకాలను గుర్తించండి:
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (4) All of the above / పైవన్నీ
49. In India, Name the present Chairperson of Rajya Sabha.
భారత రాజ్యసభ ప్రస్తుత ఛైర్మన్ పేరు?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (2) Jagdeep Dhankhar / జగదీప్ ధన్కర్
50. Who was the last Nizam of Hyderabad, who passed away in January, 2023?
జనవరి, 2023 సంవత్సరంలో మరణించిన హైదరాబాద్ చివరి నిజాం ఎవరు?
Show Answer / సమాధానం చూడండి
Correct Answer: (1) Mir Barkat Ali Mukarram Jah / మీర్ బర్కత్ అలీ ముకర్రం జా
TS SI Mains Exam 2023 General Studies Question Paper
Great Effort
ReplyDelete